Porady

Terapia Gersona - terapia sokowa

Terapia Gersona - terapia sokowa

Terapia sokowa i jej wykorzystanie w celu poprawy stanu zdrowia, zostały szerzej poznane dzięki terapii Gersona.

Terapia Gersona, to kuracja mająca na celu uaktywnienie naturalnych procesów samoleczenia się ciała. Proces ten obejmuje spożywanie świeżo wyciskanych soków w połączeniu z organiczną dietą roślinną, lewatywami z kawy oraz naturalną suplementacją.

Terapia ta została opracowana przez Dr Max Gersona w 1930 roku. Początkowo jako leczenie jego własnych migren, a ostatecznie zostaje wykorzystywana w leczeniu chorób zwyrodnieniowych, takich jak gruźlica skóry, cukrzyca i najgłośniej, nowotwory. Terapia ta ma na celu wspomaganie ciała w jego naturalnych możliwościach usuwania toksyn, substancji rakotwórczych, zanieczyszczeń. Dzięki temu układ odpornościowy może spełniać swoją funkcję- czyli bronić ciało przed rozwojem chorób. Choroby zwyrodnieniowe powodują, że organizm staje się coraz bardziej niezdolny do prawidłowego wydalania odpadów, co zwykle prowadzi do niewydolności wątroby i nerek. Terapia Gersona wykorzystuje intensywną detoksykację w celu wyeliminowania odpadów, regeneracji wątroby, reaktywacji układu odpornościowego i przywrócenia podstawowych mechanizmów obronnych organizmu.

Elementy terapii, obejmujące soki oraz duże ilości warzyw zapewniają obfitość składników odżywczych każdego dnia, zapewniając organizmowi ogromną dawkę enzymów, minerałów i składników odżywczych.

Pacjenci spożywają ok. 6-9kg organicznych warzyw w ciągu dnia. Większość z nich jest wykorzystywana do wyciskania soków, które są spożywane co godzinę- w ciągu dnia pacjenci spożywają ok. 13 szklanek soku. Pozostałą ilość warzyw podawana jest w formie surowej oraz gotowanej.
 

Dlaczego soki?

Świeżo wyciskane soki z surowych warzyw i owoców, zapewniają najłatwiejszy i najskuteczniejszy sposób dostarczania wysokiej jakości składników odżywczych. Dzięki podaniu warzyw w formie soku, pacjenci mogą przyjmować składniki odżywcze i enzymy z prawie 6kg produktów każdego dnia, w sposób łatwy do strawienia i wchłaniania. Często podawane są soki marchwiowo- jabłkowe, oraz te zielone- na bazie roślin liściastych.

Terapia Gersona, pomimo wielu pozytywnych świadectw pacjentów, nie dostała akceptacji środowisk naukowych. Dlatego przed wprowadzeniem takich zmian, należy skonsultować się z lekarzem. Natomiast urozmaicenie codziennej diety, poprzez wprowadzenie do niej świeżo wyciskanych soków jest bezpieczne i każdy może wprowadzić taką modyfikację swojej diety.