Terapie sokowe cieszą się ogromną popularnością, ponieważ zapewniają dowóz ważnych składników mineralnych i witamin. Nie ma potrzeby spożywania dużych ilości warzyw- wystarczy wycisnąć z nich sok, który zawiera najcenniejsze składniki. Zaleca się spożywanie 6-8 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia, co dla wielu jest ciężkie do osiągnięcia. Wtedy z pomocą przychodzą soki.
Podczas detoksu sokowego, pije się tylko świeżo wyciskane soki. Zazwyczaj kuracja trwa 3 dni. W trakcie kuracji oprócz soków, pije się wodę i herbaty ziołowe. Kawa, alkohol, czarna herbata są nie wskazane. Wody powinno być min. 2,5 litra, a soki powinno się pić regularnie co 2-3 godziny. Pomijanie soku może zaburzyć poziom glukozy we krwi i spowodować, że proces detoksykacji ciała ulegnie zaburzeniu.
Czas detoksu sokowego jest potrzebny naszym narządom- następuje wtedy oczyszczenie wątroby, a przewód pokarmowy może dokończyć proces trawienia, a następnie chwilę odpocząć.
Picie soków zapewnia dodatkowe odżywienie naszego ciała, którego często nam brakuje.
Świeżo wyciskane soki:
Detoks sokowy jako narzędzie walki z nadwagą
Istnieją 2 sposoby, na to by odnieść korzyści z picia soków:
Polega na spożywaniu wyłącznie samych soków, przez czas trwania kuracji ok. 3 dni. Podczas tego czasu nie spożywa się innych pokarmów. Należy w tym czasie pić duże ilości wody. Do takiej kuracji należy się przygotować, więc nie powinna być spontanicznym wyborem.
Innym sposobem na zastosowanie soków w celu redukcji masy ciała jest włączenie go do codziennego jadłospisu i zastąpienie nim 1-2 mniej zdrowych posiłków w ciągu dnia. Najlepiej wprowadzić soki w miejsce posiłków bogatych węglowodany, np. pieczywo, ryż, makarony a także zamiast gazowanych napojów i innych słodzonych płynów. Jest to zdecydowanie zdrowszy sposób na długoterminową utratę masy ciała.
Czerwone orzeźwienie - burak, jabłko, trawa cytrynowa
Doskonały na poranny posiłek, dodaje energii na cały dzień. Buraki są dobrym źródłem witamin i minerałów, takich jak kwas foliowy, potas, mangan, żelazo i witamina C.
Spalacz - marchew, jabłko, seler naciowy, cytryna, pieprz cayenne
Marchew ma wiele korzyści zdrowotnych. Jest dobrym składnikiem, podczas procesu odchudzania, wiąże się również z niższym poziomem cholesterolu i lepszym zdrowiem oczu. Pieprz cayenne pobudza metabolizm i przestawia go na tory spalania tkanki tłuszczowej.
Zielona moc - jabłko, seler naciowy, ogórek, szpinak, mięta
Szpinak jest doskonałym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera duże ilości karotenoidów, witaminę C, witaminę K, kwas foliowy, żelazo oraz wapń.
W stronę zdrowia - kiwi, banan, awokado, jarmuż, sałata, żurawina, jabłko
Jarmuż jest naprawdę bogaty w składniki odżywcze i ma bardzo niską wartość odżywczą, co sprawia, że jest to jednym z najbardziej odżywczych i gęstych odżywczo produktów spożywczych.
Słodko-kwaśny - jabłko, ogórek, limonka
Jest to zaskakująco lekki i słodko-kwaśny napój, który idealnie nadaje się jako śniadanie lub rano w celu pobudzenia ciała. Oprócz przeciwutleniaczy zawartych w jabłkach i cytrynach, ogórki dostarczają wiele pozytywnych składników, w tym witaminę K.
Nać zdrowie - kiwi, ogórek, jabłko, cytryna, natka pietruszki
Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy K i witaminy C, a także witaminy A, kwasu foliowego i żelaza.