Porady

Rozkwitnij na wiosnę jedząc zupy!

Rozkwitnij na wiosnę jedząc zupy! Okres zimowy dał się nam mocno we znaki. Brak słońca, zimno… ale przede wszystkim brak świeżych i smacznych warzyw. Większość z nas, czuje się teraz wypłukanym z witamin i składników mineralnych. Ale i na to znaleźliśmy rozwiązanie! Są nim… zupy!

Czy wiesz, dlaczego w okresie przedwiosennym powinniśmy jeść zupy?
  1. Zupy są pierwszym krokiem w wiosenne oczyszczenie
Wraz z pierwszymi promieniami słońca mamy ochotę się pobudzić do życia, chcemy poczuć się lekko. Przyda się nam delikatny detoks ciała. Z tego powodu powinniśmy sięgnąć po zupy. Nasze zupy są doskonałym źródłem błonnika, który usprawnia funkcje jelit. Działa także jak miotełka, która usuwa zanieczyszczenia z naszego przewodu pokarmowego. Pozbywają się toksyn z ciała, powodujemy że nasza skóra nabiera blasku a my czujemy przypływ energii. Jedząc przez kilka dni zupy, pozwolimy naszemu ciału odpocząć, wyregulować się i nabrać rozpędu do dalszego działania.
  1. Zupy są bardzo łatwe do strawienia
Wieki temu zorientowaliśmy się, że użycie ognia pomaga przeobrazić jedzenie w smaczny posiłek. Kiedy ludzie odkryli, że ciepło niszczy mikroorganizmy i że gotowane jedzenie lepiej wpływa na żołądek, instynktownie wiedzieli to, co nauka współcześnie potwierdziła: że gotowanie jest z definicji procesem wstępnego trawienia pokarmów. Tak więc w sytuacjach, gdy nasz układ trawienny został osłabiony, starajmy się jeść gotowane jedzenie, w tym zupy. Zupa jest chętniej spożywana przez większość osób. Dodatkowo zupy krem, dzięki swojej zmiksowanej strukturze, są bez problemu trawione i wykorzystanie z nich witamin i składników mineralnych jest dużo wyższe.
  1. Zupy są pożywne i dodatkowo nawadniają nasze ciało
Jedząc zupę odnosimy dwie korzyści za jednym razem: przyjmujemy dużo płynów zawartych w niej, a jednocześnie pozyskujemy składniki odżywcze z warzyw, przypraw czy zawartych z niej roślin strączkowych. Dodanie do zupy roślin strączkowych czy kasz stworzy z niej wspaniały, pełnowartościowy i odżywczy posiłek. Ogromną zaletą zupy, podobnie jak koktajli, jest to, że zawierają sporo płynów, składników odżywczych, jednocześnie zachowując błonnik pokarmowy.  I najważniejsze – w zupach znajdziemy sporo przypraw, o właściwościach leczniczych, np. takich jak imbir, kurkuma, tymianek i rozmaryn. Nie dość, że smakują świetnie w zupie, to jeszcze regulują funkcję naszego ciała.
  1. Zupy są sposobem na zjedzenie sporej porcji warzyw
Zupy mogą mieć różny skład- niektóre mogą zawierać mięso, inne rybę a jeszcze inne dodaną kaszę. Jednak, jednym najbardziej podstawowym składnikiem zup są warzywa. Można powiedzieć, że zupę można zrobić z większości warzyw, a dzięki dodanym przyprawom i ziołom, tak podane warzywa smakują niesamowicie. Jest to genialny sposób na przemycenie warzyw w diecie dzieci, ale także dorosłych, kiedy możemy „przemycić” nie lubiane warzywo w zupie, tak, że nawet nie jesteśmy w stanie go wyczuć.
  1. Zupy są sposobem na utrzymanie zdrowia i prawidłowej masy ciała
W okresie zimowo- wiosennym, jesteśmy bardziej narażeni na jedzenie słodyczy, aby poprawić swoje samopoczucie. Niestety może to odbić się na naszej masie ciała. Jest na to jednak rada – zamiast słodkich smakołyków, lepiej wybrać aromatyczną zupę. Zawarte w niej składniki i przyprawy wprowadzą nas w przyjemny nastrój. Ponadto osoby jedzące regularnie zupę mają mniejszą masę ciała i szczuplejszą talię, niż te osoby, które omijają zupy. Mówimy, tu o zupach, które nie są zabielane, tłuste. Zupy warzywne mają niską wartość energetyczną, są wypełnione białkiem, witaminami a ilość tłuszczu w nich zawarta jest znikoma. Znajdujący się w zupach błonnik, pomaga szybciej napełnić żołądek i daje dłuższe uczucie sytości.
Jeśli chcesz cieszyć się dobrodziejstwem zup, wejdź na naszą stronę www.juicebyprzelom.pl i już dziś zamów smaczne zupy.