Porady

Chcesz mieć radosny dzień? Pij świeżo wyciskane soki!

Chcesz mieć radosny dzień? Pij świeżo wyciskane soki!

Spożywanie dużych ilości warzyw i owoców jest podstawą zdrowego trybu życia. Niezależnie od tego, czy decydujemy się zjeść sałatkę czy leczo warzywne, będziemy czerpać korzyści z zawartych w nich składnikach. Jednak jednym z najskuteczniejszych sposobów na odpowiednie wzbogacenie ciała w witaminy i składniki mineralne, jest regularne picie świeżo wyciskanych soków. Dlatego też w naszym cateringu, staramy się jak najczęściej włączać je do diety.

Czy wiesz, że w ciągu dnia powinniśmy wypić 2 szklanki soku z warzyw? Dlaczego jest to takie ważne?
 

1. Ułatwiają spożycie zalecanej ilości warzyw

Zalecane spożycie 5 porcji warzyw w ciągu dnia, sprawia wielu osobom duże problemy. W rzeczywistości, pięć porcji warzyw może być łatwe do spożycia, jeśli są podane w postaci soku.
 

2. Zapewniają lepsze wchłanianie składników odżywczych

Picie soku warzywnego ułatwia organizmowi wchłanianie wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Kiedy spożywamy warzywa, organizm potrzebuje czasu, aby oddzielić składniki odżywcze od błonnika pokarmowego, a następnie wchłonąć te składniki odżywcze, aby wykorzystać je do różnych funkcji naszego ciała. Jest to proces czasochłonny. Dodatkowo jeśli pokarm nie jest prawidłowo przeżuty lub układ pokarmowy jest osłabiony, proces ten napotyka kilka przeszkód. W soku warzywnym nie ma błonnika, dlatego picie go zapewnia organizmowi łatwy dostęp do dobroczynnych składników.
 

3. Dobrze nawadniają ciało

Soki warzywne dobrze nawadniają nasze ciało. Ze względu na zawartość składników mineralnych, woda w nich zawarta łatwiej jest wchłaniania w przewodzie pokarmowym.
 

4. Mają wpływ na szereg funkcji naszego ciała:

Soki na bazie szpinaku, buraka czy marchewki zawierają składniki stymulujące wzrost włosów oraz zapobiegają ich wypadaniu. Natomiast sok z pomarańczowych warzyw zawiera antyoksydanty i witaminę C  co m.in. ogranicza powstawanie trądziku i innych zmian skórnych. Aby odzyskać blask skóry warto pić sok z pomidorów, kapusty, marchewki i rzodkiewki. Soki również pomagają utrzymać dobry nastrój, wzmagają optymizm i poziom energii w naszym ciele. Pozwalają poprawić funkcje układu odpornościowego, poprzez lepsze odżywienie komórek immunologicznych.

Osoby, które piją soki minimum 3 razy w tygodniu są sprawniejsze umysłowo i mniej podatne na rozwój choroby Alzhaimera.
 

5. Pomagają utrzymać zgrabną sylwetkę

W jednym z badań osoby, które stosowały zalecaną dietę oraz piły co najmniej osiem porcji soku warzywnego, straciły ok. 2kg w ciągu 12 tygodni. Podczas gdy te osoby, które stosowały tę samą dietę, ale nie piły soku, straciły tylko ok. 0,5kg. Picie soków warzywnych również znacząco zwiększyło spożycie witaminy C i potasu, zmniejszając jednocześnie całkowite spożycie węglowodanów przez badanych.
 

Wybieraj soki warzywne, nie owocowe

Jest to ważne rozróżnienie, ponieważ jeśli twój sok zawiera zbyt wiele owoców, automatycznie będzie zawierać wyższą ilość kalorii oraz cukru. Można dodać mało słodkie owoce np. jabłko, cytrusy, kiwi, borówki, aby nadać smak. Jednak większość powinna pochodzić z zielonych warzyw - szpinaku, selera, jarmużu. Niestety, zielone soki mają opinię niesmacznych i wielu ludzi ich unika,  po prostu ze względu na swój kolor. Warto jednak przyzwyczaić się do ich smaku.
 

A może sok z kartonu?

Popularne soki z kartonu zawierają spore ilości cukru, który szkodliwie działa na nasze ciało. Aby mogły długo przetrwać na półkach sklepowych, są poddawane procesowi pasteryzacji, który niszczy wiele wartościowych witamin i składników mineralnych. Jeśli więc chcemy czerpać korzyści z regularnego picia soków, powinniśmy postawić na ich jakość. Wybieramy te świeżo wyciskane, najlepiej za pomocą wolnoobrotowej wyciskarki do warzyw i owoców.